8 Ağustos 2012 Çarşamba

Bolonez Soslu Makarna Tarifi

Bolonez sos nasıl yapılır? Makarna tarifini verdikten sonra gönlüm kuru kuruya yemenizi elvermedi :D
Sizlere hemen basit bir tarifi olan ancak bir o kadar da lezzetli bir sos tarifi aktarıyorum ( sevgilimin favori soslarından ;). Öncelikle bu sosun yapımı herhangi bir yemek ile aynı gidişatı izliyor. Malzemelerde istediğiniz gibi değişikliğe gidebilir, damak zevkinize uygun malzemeler ekleyebilirsiniz. 

MALZEMELER:


Tereyağı > 1 yemek kaşığı

Soğan > 2 adet kuru soğan
Havuç > 1 adet
Yeşil Biber > 1-2 adet
Kırmızı Biber > 1-2 adet
Sarımsak > 2-3 diş
Salça > Yarım yemek kaşığı
Domates > 2-3 adet
Kıyma > 250 gr yemeklik kıyma ( fazla yağlı tercih etmeyin )
Maydonoz veya Defne Yaprağı 
Şeker 
Tuz
Karabiber


YAPILIŞI:


Öncelikle tereyağını ( zevkinize göre margarin veya sıvı yağ da olabilir ) bir tavaya alıp kızdırın.


Ardından küçük küçük doğranmış soğan, biber ve rendelenmiş havuçları tavaya atıp arada bir karıştırarak kavuruyoruz.


Kırmızı biberleri ben közlenmiş tercih ettiğim için tavaya soğan ve yeşil biberle birlikte atmayın. Temizlenmiş köz biberleri ve küçük küçük doğranmış sarımsakları da soğanlar soluklaşmaya başladıktan sonra tavaya atıp 1-2 dakika daha kavurun ve etinizi ekleyerek karıştıra karıştıra kavurmaya devam edin.


Ardından sırayla salçayı da biraz kavurup rendelenmiş domatesleri, yarım çay kaşığı şekeri, tuz karabiber ve yeşilliklerinizi de  ekleyerek domatesler turunculaşmaya başlayana kadar pişirin.


Köz biber kullanmamın sebebi hem közün verdiği lezzeti de sosa eklemek hem de zor sindirilen kırmızı biber kabuğundan kurtularak yerken de ağza gelmesini engellemek. Böylece sosun lezzetini arttırmış olacaksınız. Domatesleri kavururken şeker atmamın sebebi ise domatesin asidik etkisini azaltarak mide problemleri yaratmasını engellemek. Benim midem biraz hassas olduğu için yemek yaparken bunlara dikkat ederim, siz de bir deneyin, aradaki farkı göreceksiniz ;) 


Daha önce de dediğim gibi malzemeleri istediğiniz gibi değiştirebilir, miktarını kendinize göre arttırıp azaltarak kendi damak zevkinizi keşfedebilirsiniz. Unutmayın tarifler damak zevklerine göre değişir, temel malzemeler hariç her şeyi ( hatta bazen onları bile ) değiştirebilirsiniz. Her zaman kendi damak zevkinizi, kendi tariflerinizi arayın ;) Kalıplara bağlı kalmak zorunda değilsiniz :D


0 yorum:

Yorum Gönder