Öğrenci Mutfağına Hoşgeldiniz :)

Yumurtadan çıkıp dünyaya açılan bir yemek serüveni...

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

13 Ağustos 2012 Pazartesi

Menemen Tarifi

Merhabalar, bugün sizinle paylaşacağım tarif menemen. Sıcak yaz günlerinde hem kahvaltıda hem de akşamları yiyebileceğiniz basit ama lezzetli bir tarif :)


MALZEMELER:

Ben kişi başı ortalama aşağıda belirttiğim miktarda malzeme kullanıyorum, ama bunlar ortalama miktarlar tabi :)

Yağ > 2 yemek kaşığı
Soğan > 1 adet
Yeşil biber > 1 adet
Kırmızı biber > 1 adet
Domates > 1 büyük domates 
Yumurta > 2 adet
Tuz, karabiber, nane, kekik, pul biber


HAZIRLANIŞI:

Öncelikle soğanları ve biberleri iri olmayacak şekilde doğruyoruz. Ben kırmızı biberleri közledikten sonra kabuklarını da soyarak kullanmayı seviyorum. Böylece kırmızı biberin kabuğu da yerken ağza gelmemiş oluyor.

 Bir tavada kızdırdığımız yağa doğranmış biber ve soğanı boşaltın ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. 

Ardından közlenip doğranmış kırmızı biberleri de 1 dakika kavurduktan sonra bir tutam pul biberi serpiştirip bir kaç kere çevirerek hep beraber kavurun. 

Sonra rendelenmiş domatesleri ( ve seviyorsanız yarım yemek kaşığı salçayı ) ve nane, kekik, tuz, karabiber yada kullanmak istediğiniz diğer baharatları da ekleyerek domatesler turuncumsu bir renk alana kadar pişmeye bırakın. Domatesleri kavururken yarın çay kaşığı şeker eklerseniz domatesin asidini almaya yardımcı olur ve mide problemlerini azaltır.

Bu sırada bir kap içeresinde yumurtalarınızı çırpın ve domatesler piştiğinde tuzunu da ekleyerek son birkez çırpın ve tavanızdakileri karıştırarak yavaşça domateslerin üzerine dökün. Menemene ekmek banmak istiyorsanız tam pişmeden biraz sulu bırakmakta fayda var ;)

Yumurtalar da piştikten sonra üzerine birkaç dal maydanoz veya taze nane ekleyerek süsleyebilirsiniz.

Afiyetler olsun :)

12 Ağustos 2012 Pazar

Gözleme Tarifi - Patatesli, peynirli, sosisli, kaşarlı...

Merhaba, kahvaltı öğünler arasında benim en sevdiğimdir. Uzun ve güzel kahvaltıları, arkasında içilen kahvaltıları, sofra sohbetlerini çok severim. Kaçta uyanmış olursam olayım kahvaltının yerini benim için hiçbir şey tutamaz, o yüzden bugün sizlerle hem doyurucu hem lezzetli hem de çok pratik bir tarif paylaşacağım: Gözleme. Nasıl yapılır diye merak edenler ve çeşitlendirmek isteyenler için şimdilik temel çeşitlerden bahsedeceğim, daha sonra mantarlı soya sos ve kaşarlı gözleme gibi daha komplike çeşitlerden de bahsedeceğim. Ama şimdilik amatör aşçılar için bunlar yeterli olur sanırım :p

MALZEMELER:

İç malzemesi için sevdiğiniz hemen her şeyi kullanabilirsiniz o yüzden buraya bunun için malzeme veya miktar yazmıyorum. istediğiniz malzemelerden istediğiniz kadar bol koyabilirsiniz :)

Yufka > Hazır yufka tercih edebilirsiniz, ama marketlerde satılan 1-1.5 TL lik küçük yufkaları önermiyorum :)
Yumurta > 1 adet ( 4-5 yufka için yeterli olacaktır )
Tuz 
Yağ 
Baharat


YAPILIŞI:

Öncelikle yufkanın nasıl katlandığı ile başlayalım, bu katlama biçimi restoranlarda yaygın olarak kullanılan usuldür.  Yufkanızı tezgahın üzerine yayarak ortadan ikiye katlayın. Daha sonra üstte kalan tarafı  iki uç arasında 5 parmak mesafe kalana kadar aşağıya doğru çekin. Böyle katlamamızın sebebi yufkayı iki kat yaparak içindeki malzemenin gözleme pişerken katlanıp taşmasını veya akmasını engellemek. ama gözlemeyi çok küçültmek istemediğimiz için de katladıktan sonra üstte kalan tarafı biraz aşağıya çekiyoruz :)

Şimdi gelelim içini hazırlamaya; eğer patatesli gözleme yapacaksak bunun ilk koşulu patatesleri tuzlu suda haşlamaktır. Eğer patateslerinizi soyup doğrayarak haşlarsanız hem daha çabuk kaynar hem de ezerek yufkaya bir kaşık yardımıyla koymanız kolaylaşır. Haşlanmış ve kabaca ezilmiş patateslerinizi yufkaya serpmeden önce bir kabın içinde tuz, karabiber, pul biber, kırmızı biber, veya saplarından ayrılıp küçük küçük doğranmış maydonoz ya da dereotuyla ve biraz da sıvı yağ ile karıştırırsanız bunların lezzeti patateslerle daha güzel harmanlanacaktır. bundan sonra yufkanızın ortasındaki alana diktörtgen şeklini alacak bir bölgeye patates karışımınızı ekleyebilirsiniz. Katlamayı diğer çeşitlerden de bahsettikten sonra anlatacağım :D

Eğer iç malzeme olarak peynir, kaşar, salam, sosis kullanmak isterseniz bunları küçük küçük doğramanız yeterli olaraktır. Yine isterseniz kendi zevkinize göre yeşillikler ya da baharatlarla karıştırıp öyle kullanabilirsiniz.

Sıradaki adımda ise yumurtayı bir kapta iyice çırpıyoruz. Çırpılmış yumurtadan bir kaç kaşığını malzemelerin ve yufkanın üzerinde gelişi güzel gezdirin. Birkaç kaşık yumurtayı da kat yerlerinin arasında gezdireceğiz.

Şimdi gelelim yufkanın katlanıp kapanmasına. Yufkanın önce altta kalan düz kısmını malzemelere gelene kadar katlayın ve biraz yumurta sürün. Daha sonra sol ve sağ tarafını ve son olarak üst tarafını da yine aralara biraz yumurta sürerek katlayın.

Katlanmış yufkaları tercihen bir teflon tavada ısıttığımız bir yemek kaşığı yağda kızarmaya bırakın ve tavayı hafif hafif sallayarak yada bi spatula yardımı ile gözlemeyi tavada biraz gezdirin ki yağ bütün yüzeyine yayılabilsin.

Birkaç dakika sonra üstte kalan yüzeye biraz tereyağı sürerek gözlemeyi ters çevirin ve yine gözlemeyi tavada gezdirerek yağın her yere dağılmasını sağlayın. Gözlemelerin iki yüzü de güzelce kızardıktan sonra servise hazırdır :) İsterseniz sıvıyağ kullanmayıp tavayı da tereyağı ile yağlayablilrsiniz.

Gözlemelerinizi pişirirken boş kalan zamanda birkaç salata ve domates doğrarsanız gözlemeleri hep beraber servis edebilir ve bunları tabağa dizerek bir şıklık da yaratabilirsiniz ;)

10 Ağustos 2012 Cuma

İrmik Helvası Tarifi

Bugün sizinle en sevdiğim tatlılardan biri olan irmik helvasının nasıl yapıldığını paylaşacağım. Aslında görünenin aksine hem lezzetli hem de pratik bir tatlı, bu sıcak yaz günlerinde de sıcak irmik helvasının üstüne kaymaklı sade dondurma ekleyerek hem muhteşem bir lezzet elde edebilir hem de daha hafif ve serinletici bir lezzet elde edebilirsiniz ;) Umarım tarifimi beğenirsiniz.


MALZEMELER:

Çam fıstığı > 1 paket
Tereyağı > 100gr
İrmik > 2 su bardağı
Şeker > 2-3 su bardağı
Süt > 1.5 su bardağı
Su > 2 su bardağı


YAPILIŞI:

Öncelikle tereyağı yerine sıvı yağ veya margarin kullanmak sizin zevkinize kalmış. Ben tuzsuz tereyağını daha lezzetli bulduğum için tercih ediyorum; ama her zaman söylediğim gibi damak tadı değişkendir, arzunuza göre malzeme kullanabilirsiniz.

İlk işimiz bir tencerede yağı kızdırdıktan sonra esmerleşene kadar fıstıklarımızı kavurmak. Ama fazla kavurmayın, çünkü ardından irmiğimizi de ekleyip bir süre de ikisini beraber kavuracağız. Kavururken tahta bir kaşıkla devamlı irmiği çevirmeyi aman ihmal etmeyin :) 

Ne kadar kavuracağınız size kalmış. Eğer daha yapışkan bir helva isterseniz az, tane tane isterseniz çok kavurmanızı öneririm.

Bu esnada bir tencerede su, süt ve şekerimizi birkaç kere karıştırarak ısıtmaya başlayabilirsiniz. kavurma işlemine başlarken bu tencerenin de altını yakarsanız yeterli olacaktır.

Son olarak irmik de kavrulduktan sonra ( 3-5 dakika ) sıcak süt ve su karışımını da ekleyerek tercihen cam bir kapakla üstünü kapatıp 10 dakika kadar kısık ateşte pilav gibi pişmeye bırakın. 

Cam kapak, piştiğini kapağı kaldırmadan piştiğini anlayabilmeniz için yardımcı olacaktır.

Fokurtular birkaç noktaya kadar azaldığında irmik helvanız pişmiş demektir. Bir süre kapağı kapalı demlenmeye bırakıp, yemeden önce de tencereyi bir karıştırmanız yeterli olacaktır. Ilıkken üzerine kaymaklı dondurma da ekleyerek servis edebilirsiniz.

PÜF NOKTALARI: 

Su ve süt karışımı yerine bütçenize veya zevkinize uygun olarak sadece su veya sadece süt de kullanabilirsiniz.

Sıvıları ısıtırken içine bir adet kabuk tarçın ve bir paket vanilya atarsanız helvanıza hoş bir aroma katacaktır. Helva piştikten sonra kabuk tarçın yüzeceği için kolaylıkla tencereden çıkarabilir, yıkayıp birkaç defa daha kullanabilirsiniz. Kabuk tarçının aroması kolay kolay kaybolmaz ;)

Umarım hoşunuza gider :)

8 Ağustos 2012 Çarşamba

Bolonez Soslu Makarna Tarifi

Bolonez sos nasıl yapılır? Makarna tarifini verdikten sonra gönlüm kuru kuruya yemenizi elvermedi :D
Sizlere hemen basit bir tarifi olan ancak bir o kadar da lezzetli bir sos tarifi aktarıyorum ( sevgilimin favori soslarından ;). Öncelikle bu sosun yapımı herhangi bir yemek ile aynı gidişatı izliyor. Malzemelerde istediğiniz gibi değişikliğe gidebilir, damak zevkinize uygun malzemeler ekleyebilirsiniz. 

MALZEMELER:


Tereyağı > 1 yemek kaşığı

Soğan > 2 adet kuru soğan
Havuç > 1 adet
Yeşil Biber > 1-2 adet
Kırmızı Biber > 1-2 adet
Sarımsak > 2-3 diş
Salça > Yarım yemek kaşığı
Domates > 2-3 adet
Kıyma > 250 gr yemeklik kıyma ( fazla yağlı tercih etmeyin )
Maydonoz veya Defne Yaprağı 
Şeker 
Tuz
Karabiber


YAPILIŞI:


Öncelikle tereyağını ( zevkinize göre margarin veya sıvı yağ da olabilir ) bir tavaya alıp kızdırın.


Ardından küçük küçük doğranmış soğan, biber ve rendelenmiş havuçları tavaya atıp arada bir karıştırarak kavuruyoruz.


Kırmızı biberleri ben közlenmiş tercih ettiğim için tavaya soğan ve yeşil biberle birlikte atmayın. Temizlenmiş köz biberleri ve küçük küçük doğranmış sarımsakları da soğanlar soluklaşmaya başladıktan sonra tavaya atıp 1-2 dakika daha kavurun ve etinizi ekleyerek karıştıra karıştıra kavurmaya devam edin.


Ardından sırayla salçayı da biraz kavurup rendelenmiş domatesleri, yarım çay kaşığı şekeri, tuz karabiber ve yeşilliklerinizi de  ekleyerek domatesler turunculaşmaya başlayana kadar pişirin.


Köz biber kullanmamın sebebi hem közün verdiği lezzeti de sosa eklemek hem de zor sindirilen kırmızı biber kabuğundan kurtularak yerken de ağza gelmesini engellemek. Böylece sosun lezzetini arttırmış olacaksınız. Domatesleri kavururken şeker atmamın sebebi ise domatesin asidik etkisini azaltarak mide problemleri yaratmasını engellemek. Benim midem biraz hassas olduğu için yemek yaparken bunlara dikkat ederim, siz de bir deneyin, aradaki farkı göreceksiniz ;) 


Daha önce de dediğim gibi malzemeleri istediğiniz gibi değiştirebilir, miktarını kendinize göre arttırıp azaltarak kendi damak zevkinizi keşfedebilirsiniz. Unutmayın tarifler damak zevklerine göre değişir, temel malzemeler hariç her şeyi ( hatta bazen onları bile ) değiştirebilirsiniz. Her zaman kendi damak zevkinizi, kendi tariflerinizi arayın ;) Kalıplara bağlı kalmak zorunda değilsiniz :D


Hmm MAKARNA :) Temel Makarna Tarifi

Acemi aşçıların olmazsa olmazı makarna. Herkesin yapabileceği lezzetli, doyurucu, renkli ve bütçenize göre maliyetlendirebileceğiniz muhteşem bir yemek. Şimdilik makarna için temel pişirme kurallarını yazıyorum, zamanla çeşitli soslar da ekleyerek bu tarifleri çeşitlendireceğim :)

Malzemeler:

Makarna > 1 Paket
Tuz > 1/2 Yemek kaşığı
Su > 5 Litre
Sıvı Yağ > 1 Yemek Kaşığı



Makarnanın püf noktası onu olabildiği kadar çok su içerisinde pişirmektir. Lokantalarda bunun için fritöze benzeyen içerisinde kaynar suyun devamlı devir daim yaparak fazla nişastanın atıldığı düzenekler vardır. O yüzden elinize geçirebildiğiniz en büyük tencereyi üzerinde 4-5 parmak boşluk kalacak şekilde suyla doldurup ocağa yerleştirin. Su kaynadıktan sonra içerisine tuzu ve yağı ekleyip bir iki kere karıştırın ve makarnayı içerisine boşaltın. Tuzu daha erken eklemek suyun kaynamasını geciktirecektir. Ara ara karıştırarak makarnanızı pişirin. Herkesin damak tadı farklıdır o yüzden pişip pişmediğini anlamak için  sıklıkla tencere içerisinden bir bir kaç tane alıp soğutarak tatmanızı öneririm. Makarnayı hep aynı miktarda ve aynı marka malzemelerle pişirirseniz zaten bir süre sonra bu bir rutine biner ve alışkanlıkla ne zaman piştiğini anlarsınız. Makarna piştikten sonra süzgeçle fazla suyunu süzebilirsiniz ama sakın soğuk sudan geçirmeyin, Haşlarken su az geldiyse veya yapıştıysa sıcak sudan geçirip süzebilirsiniz. Piştikten sonra zevkinize ve kalori tüketiminize göre bir miktar margarin veya tereyağını tencerede kızdırarak makarnanızı kavurabilir ya da devamlı karıştırarak içinde eritip lezzetlendirebilirsiniz.