tag:blogger.com,1999:blog-38140538237971340162024-03-08T14:06:58.944+03:00Öğrenci MutfağıYumurtadan çıkıp dünyaya açılan bir yemek serüveni...Profesyonel Öğrencihttp://www.blogger.com/profile/08567434761807557607noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-3814053823797134016.post-60483544877030981232012-08-13T14:30:00.006+03:002012-08-13T14:30:52.371+03:00Menemen Tarifi<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Merhabalar, bugün sizinle paylaşacağım tarif menemen. Sıcak yaz günlerinde hem kahvaltıda hem de akşamları yiyebileceğiniz basit ama lezzetli bir tarif :)</span><br />
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span>
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span>
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">MALZEMELER:</span><br />
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span>
<span style="color: #cc0000; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Ben kişi başı ortalama aşağıda belirttiğim miktarda malzeme kullanıyorum, ama bunlar ortalama miktarlar tabi :)</span><br />
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span>
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Yağ > 2 yemek kaşığı</span><br />
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Soğan > 1 adet</span><br />
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Yeşil biber > 1 adet</span><br />
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Kırmızı biber > 1 adet</span><br />
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Domates > 1 büyük domates </span><br />
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Yumurta > 2 adet</span><br />
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Tuz, karabiber, nane, kekik, pul biber</span><br />
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span>
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span>
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">HAZIRLANIŞI:</span><br />
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span>
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Öncelikle soğanları ve biberleri iri olmayacak şekilde doğruyoruz. </span><span style="color: #cc0000; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Ben kırmızı biberleri közledikten sonra kabuklarını da soyarak kullanmayı seviyorum. Böylece kırmızı biberin kabuğu da yerken ağza gelmemiş oluyor.</span><br />
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span>
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"> Bir tavada kızdırdığımız yağa doğranmış biber ve soğanı boşaltın ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. </span><br />
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span>
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Ardından közlenip doğranmış kırmızı biberleri de 1 dakika kavurduktan sonra bir tutam pul biberi serpiştirip bir kaç kere çevirerek hep beraber kavurun. </span><br />
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span>
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Sonra rendelenmiş domatesleri ( ve </span><span style="color: #cc0000; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">seviyorsanız yarım yemek kaşığı salçayı</span><span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"> ) ve nane, kekik, tuz, karabiber yada kullanmak istediğiniz diğer baharatları da ekleyerek domatesler turuncumsu bir renk alana kadar pişmeye bırakın. </span><span style="color: #cc0000; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Domatesleri kavururken yarın çay kaşığı şeker eklerseniz domatesin asidini almaya yardımcı olur ve mide problemlerini azaltır.</span><br />
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span>
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Bu sırada bir kap içeresinde yumurtalarınızı çırpın ve domatesler piştiğinde tuzunu da ekleyerek son birkez çırpın ve tavanızdakileri karıştırarak yavaşça domateslerin üzerine dökün. </span><span style="color: #cc0000; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Menemene ekmek banmak istiyorsanız tam pişmeden biraz sulu bırakmakta fayda var ;)</span><br />
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span>
<span style="color: #cc0000; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Yumurtalar da piştikten sonra üzerine birkaç dal maydanoz veya taze nane ekleyerek süsleyebilirsiniz.</span><br />
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span>
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Afiyetler olsun :)</span>Profesyonel Öğrencihttp://www.blogger.com/profile/08567434761807557607noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3814053823797134016.post-89000122311348647992012-08-12T18:43:00.002+03:002012-08-12T18:43:38.342+03:00Gözleme Tarifi - Patatesli, peynirli, sosisli, kaşarlı...<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Merhaba, kahvaltı öğünler arasında benim en sevdiğimdir. Uzun ve güzel kahvaltıları, arkasında içilen kahvaltıları, sofra sohbetlerini çok severim. Kaçta uyanmış olursam olayım kahvaltının yerini benim için hiçbir şey tutamaz, o yüzden bugün sizlerle hem doyurucu hem lezzetli hem de çok pratik bir tarif paylaşacağım: Gözleme. Nasıl yapılır diye merak edenler ve çeşitlendirmek isteyenler için şimdilik temel çeşitlerden bahsedeceğim, daha sonra mantarlı soya sos ve kaşarlı gözleme gibi daha komplike çeşitlerden de bahsedeceğim. Ama şimdilik amatör aşçılar için bunlar yeterli olur sanırım :p</span><div>
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span></div>
<div>
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">MALZEMELER:</span></div>
<div>
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span></div>
<div>
<span style="color: #cc0000; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">İç malzemesi için sevdiğiniz hemen her şeyi kullanabilirsiniz o yüzden buraya bunun için malzeme veya miktar yazmıyorum. istediğiniz malzemelerden istediğiniz kadar bol koyabilirsiniz :)</span></div>
<div>
<span style="color: #cc0000; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span></div>
<div>
<span style="color: #cc0000; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Yufka > Hazır yufka tercih edebilirsiniz, ama marketlerde satılan 1-1.5 TL lik küçük yufkaları önermiyorum :)</span></div>
<div>
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Yumurta > 1 adet ( 4-5 yufka için yeterli olacaktır )</span></div>
<div>
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Tuz </span></div>
<div>
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Yağ </span></div>
<div>
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Baharat</span></div>
<div>
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span></div>
<div>
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span></div>
<div>
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">YAPILIŞI:</span></div>
<div>
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span></div>
<div>
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Öncelikle yufkanın nasıl katlandığı ile başlayalım, bu katlama biçimi restoranlarda yaygın olarak kullanılan usuldür. Yufkanızı tezgahın üzerine yayarak ortadan ikiye katlayın. Daha sonra üstte kalan tarafı iki uç arasında 5 parmak mesafe kalana kadar aşağıya doğru çekin. Böyle katlamamızın sebebi yufkayı iki kat yaparak içindeki malzemenin gözleme pişerken katlanıp taşmasını veya akmasını engellemek. ama gözlemeyi çok küçültmek istemediğimiz için de katladıktan sonra üstte kalan tarafı biraz aşağıya çekiyoruz :)</span></div>
<div>
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span></div>
<div>
<span style="font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><span style="color: #073763;">Şimdi gelelim içini hazırlamaya; eğer patatesli gözleme yapacaksak bunun ilk koşulu patatesleri tuzlu suda haşlamaktır. </span><span style="color: #cc0000;">Eğer patateslerinizi soyup doğrayarak haşlarsanız hem daha çabuk kaynar hem de ezerek yufkaya bir kaşık yardımıyla koymanız kolaylaşır</span></span><span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">. Haşlanmış ve kabaca ezilmiş patateslerinizi yufkaya serpmeden önce bir kabın içinde tuz, karabiber, pul biber, kırmızı biber, veya saplarından ayrılıp küçük küçük doğranmış maydonoz ya da dereotuyla ve biraz da sıvı yağ ile karıştırırsanız bunların lezzeti patateslerle daha güzel harmanlanacaktır. bundan sonra yufkanızın ortasındaki alana diktörtgen şeklini alacak bir bölgeye patates karışımınızı ekleyebilirsiniz. Katlamayı diğer çeşitlerden de bahsettikten sonra anlatacağım :D</span></div>
<div>
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span></div>
<div>
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Eğer iç malzeme olarak peynir, kaşar, salam, sosis kullanmak isterseniz bunları küçük küçük doğramanız yeterli olaraktır. Yine isterseniz kendi zevkinize göre yeşillikler ya da baharatlarla karıştırıp öyle kullanabilirsiniz.</span></div>
<div>
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span></div>
<div>
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Sıradaki adımda ise yumurtayı bir kapta iyice çırpıyoruz. Çırpılmış yumurtadan bir kaç kaşığını malzemelerin ve yufkanın üzerinde gelişi güzel gezdirin. Birkaç kaşık yumurtayı da kat yerlerinin arasında gezdireceğiz.</span></div>
<div>
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span></div>
<div>
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Şimdi gelelim yufkanın katlanıp kapanmasına. Yufkanın önce altta kalan düz kısmını malzemelere gelene kadar katlayın ve biraz yumurta sürün. Daha sonra sol ve sağ tarafını ve son olarak üst tarafını da yine aralara biraz yumurta sürerek katlayın.</span></div>
<div>
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span></div>
<div>
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Katlanmış yufkaları tercihen bir teflon tavada ısıttığımız bir yemek kaşığı yağda kızarmaya bırakın ve tavayı hafif hafif sallayarak yada bi spatula yardımı ile gözlemeyi tavada biraz gezdirin ki yağ bütün yüzeyine yayılabilsin.</span></div>
<div>
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span></div>
<div>
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Birkaç dakika sonra üstte kalan yüzeye biraz tereyağı sürerek gözlemeyi ters çevirin ve yine gözlemeyi tavada gezdirerek yağın her yere dağılmasını sağlayın. Gözlemelerin iki yüzü de güzelce kızardıktan sonra servise hazırdır :) İsterseniz sıvıyağ kullanmayıp tavayı da tereyağı ile yağlayablilrsiniz.</span></div>
<div>
<span style="color: #073763; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span></div>
<div>
<span style="color: #cc0000; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Gözlemelerinizi pişirirken boş kalan zamanda birkaç salata ve domates doğrarsanız gözlemeleri hep beraber servis edebilir ve bunları tabağa dizerek bir şıklık da yaratabilirsiniz ;)</span></div>
<div>
<br /></div>Profesyonel Öğrencihttp://www.blogger.com/profile/08567434761807557607noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-3814053823797134016.post-23465402499602146552012-08-10T01:22:00.003+03:002012-08-10T01:22:44.425+03:00İrmik Helvası Tarifi<span style="color: #073763; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;">Bugün sizinle en sevdiğim tatlılardan biri olan irmik helvasının nasıl yapıldığını paylaşacağım. Aslında görünenin aksine hem lezzetli hem de pratik bir tatlı, bu sıcak yaz günlerinde de sıcak irmik helvasının üstüne kaymaklı sade dondurma ekleyerek hem muhteşem bir lezzet elde edebilir hem de daha hafif ve serinletici bir lezzet elde edebilirsiniz ;) Umarım tarifimi beğenirsiniz.</span><br />
<span style="color: #073763; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;"><br /></span>
<span style="color: #073763; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;"><br /></span>
<span style="color: #073763; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;">MALZEMELER:</span><br />
<span style="color: #073763; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;"><br /></span>
<span style="color: #073763; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;">Çam fıstığı > 1 paket
</span><br />
<span style="color: #073763; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;">Tereyağı > 100gr</span><br />
<span style="color: #073763; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;">İrmik > 2 su bardağı</span><br />
<span style="color: #073763; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;">Şeker > 2-3 su bardağı</span><br />
<span style="color: #073763; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;">Süt > 1.5 su bardağı</span><br />
<span style="color: #073763; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;">Su > 2 su bardağı</span><br />
<span style="color: #073763; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;"><br /></span>
<span style="color: #073763; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;"><br /></span>
<span style="color: #073763; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;">YAPILIŞI:</span><br />
<span style="color: #cc0000; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;"><br /></span>
<span style="color: #cc0000; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;">Öncelikle tereyağı yerine sıvı yağ veya margarin kullanmak sizin zevkinize kalmış. Ben tuzsuz tereyağını daha lezzetli bulduğum için tercih ediyorum; ama her zaman söylediğim gibi damak tadı değişkendir, arzunuza göre malzeme kullanabilirsiniz.</span><br />
<span style="color: #073763; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;"><br /></span>
<span style="color: #073763; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;">İlk işimiz bir tencerede yağı kızdırdıktan sonra esmerleşene kadar fıstıklarımızı kavurmak. Ama fazla kavurmayın, çünkü ardından irmiğimizi de ekleyip bir süre de ikisini beraber kavuracağız. Kavururken tahta bir kaşıkla devamlı irmiği çevirmeyi aman ihmal etmeyin :) </span><br />
<span style="color: #cc0000; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;"><br /></span>
<span style="color: #cc0000; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;">Ne kadar kavuracağınız size kalmış. Eğer daha yapışkan bir helva isterseniz az, tane tane isterseniz çok kavurmanızı öneririm.</span><br />
<span style="color: #073763; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;"><br /></span>
<span style="color: #073763; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;">Bu esnada bir tencerede su, süt ve şekerimizi birkaç kere karıştırarak ısıtmaya başlayabilirsiniz. kavurma işlemine başlarken bu tencerenin de altını yakarsanız yeterli olacaktır.</span><br />
<span style="color: #073763; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;"><br /></span>
<span style="color: #073763; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;">Son olarak irmik de kavrulduktan sonra ( 3-5 dakika ) sıcak süt ve su karışımını da ekleyerek tercihen cam bir kapakla üstünü kapatıp 10 dakika kadar kısık ateşte pilav gibi pişmeye bırakın. </span><br />
<span style="color: #cc0000; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;"><br /></span>
<span style="color: #cc0000; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;">Cam kapak, piştiğini kapağı kaldırmadan piştiğini anlayabilmeniz için yardımcı olacaktır.</span><br />
<span style="color: #073763; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;"><br /></span>
<span style="color: #073763; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;">Fokurtular birkaç noktaya kadar azaldığında irmik helvanız pişmiş demektir. Bir süre kapağı kapalı demlenmeye bırakıp, yemeden önce de tencereyi bir karıştırmanız yeterli olacaktır. Ilıkken üzerine kaymaklı dondurma da ekleyerek servis edebilirsiniz.</span><br />
<span style="color: #073763; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;"><br /></span>
<span style="color: #cc0000; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;">PÜF NOKTALARI: </span><br />
<span style="color: #cc0000; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;"><br /></span>
<span style="color: #cc0000; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;">Su ve süt karışımı yerine bütçenize veya zevkinize uygun olarak sadece su veya sadece süt de kullanabilirsiniz.</span><br />
<span style="color: #cc0000; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;"><br /></span>
<span style="color: #cc0000; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;">Sıvıları ısıtırken içine bir adet kabuk tarçın ve bir paket vanilya atarsanız helvanıza hoş bir aroma katacaktır. Helva piştikten sonra kabuk tarçın yüzeceği için kolaylıkla tencereden çıkarabilir, yıkayıp birkaç defa daha kullanabilirsiniz. Kabuk tarçının aroması kolay kolay kaybolmaz ;)</span><br />
<span style="color: #cc0000; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;"><br /></span>
<span style="color: #cc0000; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;">Umarım hoşunuza gider :)</span>Profesyonel Öğrencihttp://www.blogger.com/profile/08567434761807557607noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3814053823797134016.post-41817430444684714312012-08-08T18:10:00.002+03:002012-08-08T18:48:55.137+03:00Bolonez Soslu Makarna Tarifi<span style="color: #0b5394; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;">Bolonez sos nasıl yapılır? Makarna tarifini verdikten sonra gönlüm kuru kuruya yemenizi elvermedi :D</span><br />
<span style="color: #0b5394; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;">Sizlere hemen basit bir tarifi olan ancak bir o kadar da lezzetli bir sos tarifi aktarıyorum ( sevgilimin favori soslarından ;). Öncelikle bu sosun yapımı herhangi bir yemek ile aynı gidişatı izliyor. Malzemelerde istediğiniz gibi değişikliğe gidebilir, damak zevkinize uygun malzemeler ekleyebilirsiniz. </span><br />
<span style="color: #0b5394; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;"><br />
MALZEMELER:</span><br />
<span style="color: #0b5394; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;"><br />
Tereyağı > 1 yemek kaşığı</span><br />
<span style="color: #0b5394; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;">Soğan > 2 adet kuru soğan</span><br />
<span style="color: #0b5394; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;">Havuç > 1 adet</span><br />
<span style="color: #0b5394; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;">Yeşil Biber > 1-2 adet</span><br />
<span style="color: #0b5394; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;">Kırmızı Biber > 1-2 adet</span><br />
<span style="color: #0b5394; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;">Sarımsak > 2-3 diş</span><br />
<span style="color: #0b5394; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;">Salça > Yarım yemek kaşığı</span><br />
<span style="color: #0b5394; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;">Domates > 2-3 adet</span><br />
<span style="color: #0b5394; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;">Kıyma > 250 gr yemeklik kıyma ( fazla yağlı tercih etmeyin )</span><br />
<span style="color: #0b5394; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;">Maydonoz veya Defne Yaprağı </span><br />
<span style="color: #0b5394; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;">Şeker </span><br />
<span style="color: #0b5394; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;">Tuz</span><br />
<span style="color: #0b5394; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;">Karabiber</span><br />
<span style="color: #0b5394; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;"><br />
<br />
YAPILIŞI:</span><br />
<span style="color: #0b5394; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;"><br />
Öncelikle tereyağını ( zevkinize göre margarin veya sıvı yağ da olabilir ) bir tavaya alıp kızdırın.</span><br />
<span style="color: #0b5394; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;"><br />
Ardından küçük küçük doğranmış soğan, biber ve rendelenmiş havuçları tavaya atıp arada bir karıştırarak kavuruyoruz.</span><br />
<span style="color: #0b5394; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;"><br />
Kırmızı biberleri ben közlenmiş tercih ettiğim için tavaya soğan ve yeşil biberle birlikte atmayın. Temizlenmiş köz biberleri ve küçük küçük doğranmış sarımsakları da soğanlar soluklaşmaya başladıktan sonra tavaya atıp 1-2 dakika daha kavurun ve etinizi ekleyerek karıştıra karıştıra kavurmaya devam edin.</span><br />
<span style="color: #0b5394; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;"><br />
Ardından sırayla salçayı da biraz kavurup rendelenmiş domatesleri, yarım çay kaşığı şekeri, tuz karabiber ve yeşilliklerinizi de ekleyerek domatesler turunculaşmaya başlayana kadar pişirin.</span><br />
<span style="color: #0b5394; font-family: Georgia, Times New Roman, serif;"><br />
Köz biber kullanmamın sebebi hem közün verdiği lezzeti de sosa eklemek hem de zor sindirilen kırmızı biber kabuğundan kurtularak yerken de ağza gelmesini engellemek. Böylece sosun lezzetini arttırmış olacaksınız. Domatesleri kavururken şeker atmamın sebebi ise domatesin asidik etkisini azaltarak mide problemleri yaratmasını engellemek. Benim midem biraz hassas olduğu için yemek yaparken bunlara dikkat ederim, siz de bir deneyin, aradaki farkı göreceksiniz ;) </span><br />
<span style="font-family: Georgia, Times New Roman, serif;"><span style="color: #9fc5e8;"><br /></span>
<span style="color: #ea9999;">Daha önce de dediğim gibi malzemeleri istediğiniz gibi değiştirebilir, miktarını kendinize göre arttırıp azaltarak kendi damak zevkinizi keşfedebilirsiniz. Unutmayın tarifler damak zevklerine göre değişir, temel malzemeler hariç her şeyi ( hatta bazen onları bile ) değiştirebilirsiniz. Her zaman kendi damak zevkinizi, kendi tariflerinizi arayın ;) Kalıplara bağlı kalmak zorunda değilsiniz :D</span></span><br />
<br />Profesyonel Öğrencihttp://www.blogger.com/profile/08567434761807557607noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3814053823797134016.post-58407494685776190252012-08-08T14:57:00.000+03:002012-08-08T18:52:38.462+03:00Hmm MAKARNA :) Temel Makarna Tarifi<span style="color: #3d85c6; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Ac</span><span style="color: #0b5394; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">emi aşçıların olmazsa olmazı makarna. Herkesin yapabileceği lezzetli, doyurucu, renkli ve bütçenize göre maliyetlendirebileceğiniz muhteşem bir yemek. Şimdilik makarna için temel pişirme kurallarını yazıyorum, zamanla çeşitli soslar da ekleyerek bu tarifleri çeşitlendireceğim :)</span><br />
<div>
<span style="color: #0b5394; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span></div>
<div>
<span style="color: #0b5394; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Malzemeler:</span></div>
<div>
<span style="color: #0b5394; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span></div>
<div>
<span style="color: #0b5394; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Makarna > 1 Paket</span></div>
<div>
<span style="color: #0b5394; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Tuz > 1/2 Yemek kaşığı</span></div>
<div>
<span style="color: #0b5394; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Su > 5 Litre</span></div>
<div>
<span style="color: #0b5394; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Sıvı Yağ > 1 Yemek Kaşığı</span></div>
<div>
<span style="color: #0b5394; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span></div>
<div>
<span style="color: #0b5394; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span></div>
<div>
<span style="color: #0b5394; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span></div>
<div>
<span style="font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><span style="color: #0b5394;">Makarnanın püf noktası onu olabildiği kadar çok su içerisinde pişirmektir. Lokantalarda bunun için fritöze benzeyen içerisinde kaynar suyun devamlı devir daim yaparak fazla nişastanın atıldığı düzenekler vardır. O yüzden elinize geçirebildiğiniz en büyük tencereyi üzerinde 4-5 parmak boşluk kalacak şekilde suyla doldurup ocağa yerleştirin. Su kaynadıktan sonra içerisine tuzu ve yağı ekleyip bir iki kere karıştırın ve makarnayı içerisine boşaltın. </span><span style="color: red;">Tuzu daha erken eklemek suyun kaynamasını geciktirecektir</span><span style="color: cyan;">.</span><span style="color: #6fa8dc;"> </span><span style="color: #0b5394;">Ara ara karıştırarak makarnanızı pişirin. Herkesin damak tadı farklıdır o yüzden pişip pişmediğini anlamak için sıklıkla tencere içerisinden bir bir kaç tane alıp soğutarak tatmanızı öneririm. Makarnayı hep aynı miktarda ve aynı marka malzemelerle pişirirseniz zaten bir süre sonra bu bir rutine biner ve alışkanlıkla ne zaman piştiğini anlarsınız.</span><span style="color: #9fc5e8;"> </span><span style="color: red;">Makarna piştikten sonra süzgeçle fazla suyunu süzebilirsiniz ama sakın soğuk sudan geçirmeyin</span><span style="color: cyan;">, </span><span style="color: #0b5394;">Haşlarken su az geldiyse veya yapıştıysa sıcak sudan geçirip süzebilirsiniz. Piştikten sonra zevkinize ve kalori tüketiminize göre bir miktar margarin veya tereyağını tencerede kızdırarak makarnanızı kavurabilir ya da devamlı karıştırarak içinde eritip lezzetlendirebilirsiniz.</span></span></div>Profesyonel Öğrencihttp://www.blogger.com/profile/08567434761807557607noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3814053823797134016.post-49421714419081440392012-07-04T15:56:00.000+03:002012-08-08T18:53:06.802+03:00Merhabalar<div>
<span style="color: #0b5394; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Öncelikle herkese merhabalar,</span></div>
<div>
<span style="color: #0b5394; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span></div>
<div>
<span style="color: #0b5394; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Uzun süre önce açtığım bu blog sayfasına yazmaya bir türlü başlayamamıştım. Ancak bundan sonra hemen her gün sizinle bir şeyler paylaşmaya çalışacağım.</span></div>
<div>
<span style="color: #0b5394; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span></div>
<div>
<span style="color: #0b5394; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Yemeklerden önce kendimden bahsedersem sanırım daha iyi olacak :) 10 sene süren uzun öğrencilik hayatımda ilk başlarda yumurta ve makarna haricinde bir şeyler pişirmek için ne hevesim ne de bilgim vardı. Hazır yemekten bıkmaya başlayınca ablamı, annemi arayarak onların verdiği tariflere göre bir şeyler pişirmeye başladım, zamanla da kendimi geliştirerek gerek internetten gerek tanıdıklarımdan aldığım tarifleri denemeye başladım. </span></div>
<div>
<span style="color: #0b5394; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span></div>
<div>
<span style="color: #0b5394; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Yemek yapmak benim için güzel bir hobi oldu, yemek yemeyi sevdiğim kadar yapmaktan da zevk almaya başladım. Hatta kız arkadaşımla beraber yemek yapacağımız zaman genelde işi ona bırakmadan ben yapıyorum :) Tatlı yemeyi sevdiğim için de tatlı yaparken ekstra bir zevk alıyorum.</span></div>
<div>
<span style="color: #0b5394; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span></div>
<div>
<span style="color: #0b5394; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Hobi olarak gördüğüm yemek yapma olayı, aşçı bir arkadaşım sayesinde benim için bir meslek bile oldu ve kendimi profesyonel bir mutfakta bularak işin arka planını da tanıma fırsatı elde ettim. Şu an için bir mühendis (evet sonunda :p) olarak, artık yapmasam dahi, aşçılık her zaman benim için daha zevkli, daha sevdiğim bir meslek olacak.</span></div>
<div>
<span style="color: #0b5394; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span></div>
<div>
<span style="color: #0b5394; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Burada, sizinle, yumurta ve makarnadan başlayarak genişleyecek bir yemek dünyası yaratmak için çabalarıma başlıyorum :D Umarım okurken de yaparken de yerken de eğlenirsiniz :)</span></div>
<div>
<span style="color: #0b5394; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span></div>
<div>
<span style="color: #0b5394; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Tekrar hoş geldiniz ;) </span></div>
<div>
<span style="color: #0b5394; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span></div>
<div>
<span style="color: #0b5394; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span></div>
<div>
<span style="color: #0b5394; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span></div>
<div>
<span style="color: #0b5394; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">http://ogrenci-mutfagi.blogspot.com</span></div>
<div>
<span style="color: #0b5394; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span></div>
<div>
<span style="color: #0b5394; font-family: Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans-serif;">Profesyonel Öğrenci</span></div>Profesyonel Öğrencihttp://www.blogger.com/profile/08567434761807557607noreply@blogger.com0