12 Ağustos 2012 Pazar

Gözleme Tarifi - Patatesli, peynirli, sosisli, kaşarlı...

Merhaba, kahvaltı öğünler arasında benim en sevdiğimdir. Uzun ve güzel kahvaltıları, arkasında içilen kahvaltıları, sofra sohbetlerini çok severim. Kaçta uyanmış olursam olayım kahvaltının yerini benim için hiçbir şey tutamaz, o yüzden bugün sizlerle hem doyurucu hem lezzetli hem de çok pratik bir tarif paylaşacağım: Gözleme. Nasıl yapılır diye merak edenler ve çeşitlendirmek isteyenler için şimdilik temel çeşitlerden bahsedeceğim, daha sonra mantarlı soya sos ve kaşarlı gözleme gibi daha komplike çeşitlerden de bahsedeceğim. Ama şimdilik amatör aşçılar için bunlar yeterli olur sanırım :p


MALZEMELER:

İç malzemesi için sevdiğiniz hemen her şeyi kullanabilirsiniz o yüzden buraya bunun için malzeme veya miktar yazmıyorum. istediğiniz malzemelerden istediğiniz kadar bol koyabilirsiniz :)

Yufka > Hazır yufka tercih edebilirsiniz, ama marketlerde satılan 1-1.5 TL lik küçük yufkaları önermiyorum :)
Yumurta > 1 adet ( 4-5 yufka için yeterli olacaktır )
Tuz 
Yağ 
Baharat


YAPILIŞI:

Öncelikle yufkanın nasıl katlandığı ile başlayalım, bu katlama biçimi restoranlarda yaygın olarak kullanılan usuldür.  Yufkanızı tezgahın üzerine yayarak ortadan ikiye katlayın. Daha sonra üstte kalan tarafı  iki uç arasında 5 parmak mesafe kalana kadar aşağıya doğru çekin. Böyle katlamamızın sebebi yufkayı iki kat yaparak içindeki malzemenin gözleme pişerken katlanıp taşmasını veya akmasını engellemek. ama gözlemeyi çok küçültmek istemediğimiz için de katladıktan sonra üstte kalan tarafı biraz aşağıya çekiyoruz :)

Şimdi gelelim içini hazırlamaya; eğer patatesli gözleme yapacaksak bunun ilk koşulu patatesleri tuzlu suda haşlamaktır. Eğer patateslerinizi soyup doğrayarak haşlarsanız hem daha çabuk kaynar hem de ezerek yufkaya bir kaşık yardımıyla koymanız kolaylaşır. Haşlanmış ve kabaca ezilmiş patateslerinizi yufkaya serpmeden önce bir kabın içinde tuz, karabiber, pul biber, kırmızı biber, veya saplarından ayrılıp küçük küçük doğranmış maydonoz ya da dereotuyla ve biraz da sıvı yağ ile karıştırırsanız bunların lezzeti patateslerle daha güzel harmanlanacaktır. bundan sonra yufkanızın ortasındaki alana diktörtgen şeklini alacak bir bölgeye patates karışımınızı ekleyebilirsiniz. Katlamayı diğer çeşitlerden de bahsettikten sonra anlatacağım :D

Eğer iç malzeme olarak peynir, kaşar, salam, sosis kullanmak isterseniz bunları küçük küçük doğramanız yeterli olaraktır. Yine isterseniz kendi zevkinize göre yeşillikler ya da baharatlarla karıştırıp öyle kullanabilirsiniz.

Sıradaki adımda ise yumurtayı bir kapta iyice çırpıyoruz. Çırpılmış yumurtadan bir kaç kaşığını malzemelerin ve yufkanın üzerinde gelişi güzel gezdirin. Birkaç kaşık yumurtayı da kat yerlerinin arasında gezdireceğiz.

Şimdi gelelim yufkanın katlanıp kapanmasına. Yufkanın önce altta kalan düz kısmını malzemelere gelene kadar katlayın ve biraz yumurta sürün. Daha sonra sol ve sağ tarafını ve son olarak üst tarafını da yine aralara biraz yumurta sürerek katlayın.

Katlanmış yufkaları tercihen bir teflon tavada ısıttığımız bir yemek kaşığı yağda kızarmaya bırakın ve tavayı hafif hafif sallayarak yada bi spatula yardımı ile gözlemeyi tavada biraz gezdirin ki yağ bütün yüzeyine yayılabilsin.

Birkaç dakika sonra üstte kalan yüzeye biraz tereyağı sürerek gözlemeyi ters çevirin ve yine gözlemeyi tavada gezdirerek yağın her yere dağılmasını sağlayın. Gözlemelerin iki yüzü de güzelce kızardıktan sonra servise hazırdır :) İsterseniz sıvıyağ kullanmayıp tavayı da tereyağı ile yağlayablilrsiniz.

Gözlemelerinizi pişirirken boş kalan zamanda birkaç salata ve domates doğrarsanız gözlemeleri hep beraber servis edebilir ve bunları tabağa dizerek bir şıklık da yaratabilirsiniz ;)

1 yorum:

  1. çok güzel bir tarife benziyor
    benzer bir tarif uyguladım bakarsanız sevinirim olmuş mu acaba diye
    https://www.harikaevisleri.com/2018/04/peynirli-kasarli-gozleme-tarifi.html

    YanıtlaSil