10 Ağustos 2012 Cuma

İrmik Helvası Tarifi

Bugün sizinle en sevdiğim tatlılardan biri olan irmik helvasının nasıl yapıldığını paylaşacağım. Aslında görünenin aksine hem lezzetli hem de pratik bir tatlı, bu sıcak yaz günlerinde de sıcak irmik helvasının üstüne kaymaklı sade dondurma ekleyerek hem muhteşem bir lezzet elde edebilir hem de daha hafif ve serinletici bir lezzet elde edebilirsiniz ;) Umarım tarifimi beğenirsiniz.


MALZEMELER:

Çam fıstığı > 1 paket
Tereyağı > 100gr
İrmik > 2 su bardağı
Şeker > 2-3 su bardağı
Süt > 1.5 su bardağı
Su > 2 su bardağı


YAPILIŞI:

Öncelikle tereyağı yerine sıvı yağ veya margarin kullanmak sizin zevkinize kalmış. Ben tuzsuz tereyağını daha lezzetli bulduğum için tercih ediyorum; ama her zaman söylediğim gibi damak tadı değişkendir, arzunuza göre malzeme kullanabilirsiniz.

İlk işimiz bir tencerede yağı kızdırdıktan sonra esmerleşene kadar fıstıklarımızı kavurmak. Ama fazla kavurmayın, çünkü ardından irmiğimizi de ekleyip bir süre de ikisini beraber kavuracağız. Kavururken tahta bir kaşıkla devamlı irmiği çevirmeyi aman ihmal etmeyin :) 

Ne kadar kavuracağınız size kalmış. Eğer daha yapışkan bir helva isterseniz az, tane tane isterseniz çok kavurmanızı öneririm.

Bu esnada bir tencerede su, süt ve şekerimizi birkaç kere karıştırarak ısıtmaya başlayabilirsiniz. kavurma işlemine başlarken bu tencerenin de altını yakarsanız yeterli olacaktır.

Son olarak irmik de kavrulduktan sonra ( 3-5 dakika ) sıcak süt ve su karışımını da ekleyerek tercihen cam bir kapakla üstünü kapatıp 10 dakika kadar kısık ateşte pilav gibi pişmeye bırakın. 

Cam kapak, piştiğini kapağı kaldırmadan piştiğini anlayabilmeniz için yardımcı olacaktır.

Fokurtular birkaç noktaya kadar azaldığında irmik helvanız pişmiş demektir. Bir süre kapağı kapalı demlenmeye bırakıp, yemeden önce de tencereyi bir karıştırmanız yeterli olacaktır. Ilıkken üzerine kaymaklı dondurma da ekleyerek servis edebilirsiniz.

PÜF NOKTALARI: 

Su ve süt karışımı yerine bütçenize veya zevkinize uygun olarak sadece su veya sadece süt de kullanabilirsiniz.

Sıvıları ısıtırken içine bir adet kabuk tarçın ve bir paket vanilya atarsanız helvanıza hoş bir aroma katacaktır. Helva piştikten sonra kabuk tarçın yüzeceği için kolaylıkla tencereden çıkarabilir, yıkayıp birkaç defa daha kullanabilirsiniz. Kabuk tarçının aroması kolay kolay kaybolmaz ;)

Umarım hoşunuza gider :)

0 yorum:

Yorum Gönder